fredag 15 februari 2013

Utflykt

Det känns som om vi har hunnit med mycket det här senaste dygnet. Igår kväll träffade vi tjejerna från klassen och åt middag ihop. Senare på kvällen hade vi alla-hjärtans-dag-mys med vin, choklad, ljus och sällskapsspel, mycket mysigt :).

Dagens frukost var faktiskt helt okej. Det jag har saknat mest från Sverige (förutom människorna) är en svensk frukost utan socker. Allt man kan äta till frukost innehåller socker här. Yoghurten är sockrad, brödet är sockrat, juicen innehåller extra socker... Vi köpte special K och såg fram emot något lite nyttigare, men innehållet var precis som frosties.


Hur som helst har jag äntligen hittat en frukost som inte är jättesöt. Jag steker/rostar bröd i en stekpanna och har sen på äggröra och lite chili, helt klart bäst hittills ;). Första gången jag använde gasolspisen fyllde jag lägenheten med rök och brände allt, men nu börjar jag lära mig.

Idag åkte vi in till stan och hämtade våra enkäter som vi beställde från ett tryckeri igår. Subhash följde med oss och hjälpte oss med beställning, annars hade det nog varit svårt att få de så som vi ville ha dem. Efteråt gick vi runt på stan några timmar och gick in i butiken. Vi blev inviftade i Nepals största (tydligen) juvelbutik och det var lite som att vara på museeum. Butiken var fylld med vackra (och dyra smycken) och eftersom vi var de enda som var där följde expediten med oss runt och berättade lite om de olika smyckena.

Vi åt lunchen nere på stan och vi hittade ett ställe där de inte bara sålde asiatisk mat. Jag och Maggi tog en rätt med spaghetti, tomatsås, kyckling och smält ost. Det smakade himmelskt. Till efterrätt beställde jag en chokladbakelse och kunde inte ha varit lyckligare ;).

På eftermiddagen hämtade Nitin och Mukhta upp oss och tog med oss på utflykt. Vi åkte en bra bit utanför Kathmandu, där luften var frisk och klar och naturen fantastiskt vacker. Vi stannade till på ett hälsocenter där  de utbildar kvinnor från bergsbyarna i barn- och mödravård. Bara för att vi var där så visade de upp en av sakerna de lärt sig (hur man ska göra ifall en nyfödd inte andas) och det var så häftigt att vara där. Nitin har varit väldigt engagerad i hjälpcentret och det var kul att se hur mycket man kan förändra med små medel. Problemet i Nepal är att en stor del av befolkningen bor uppe i bergen, långt ifrån alla sjukhus. Men genom att utbilda frivilliga kvinnor i byn kan man göra så att många fler får tillgång till bra vård.

Efteråt fortsatte vi vidare till ett resort där de hade god mat och en fantastisk utsikt över himalaya. Trots att det var mulen idag var det fortfarande väldigt vackert. Klara dagar kan man tydligen se berg så långt ögat når (eller det kan man ju uppenbarligen mulna dagar också, bara det att ögat inte når lika långt då...)

På resorten åt vi traditionell nepalesisk mat och den här gången var det jättegott. Vi pratade mycket med Nitin, Mukhta och hennes make och hade en väldigt trevlig kväll. Det var så skönt att komma bort från smutsiga Kathmandu. Det vi såg ikväll var mer som det Nepal vi föreställt oss.

Imorgon ska vi turista lite i Kathmandu och leta rätt på sevärdigheter. Nu ska vi kura ihop oss framför ER innan vi går och lägger oss.

Kram!


Ute på stadstur :)

Det är som sagt väldigt smutsigt överallt. Jag vet knappt om det existerar ett system för att ta hand om soporna.

Maggi :)

En bil blir pyntad för bröllop, just nu är det tydligen bröllopssäsong så överallt ser man "bröllopsparader". När man ska gifta sig så går vänner, familj, grannar etc i en lång parad genom stan, brudparet sitter i en dekorerad bil och paraden följs av inhyrda musiker.

Några barn som vi tror övade inför en föreställning. Vi stod och tittade på de länge och de var riktigt bra!

Det här var beklämmande :/. Papegojan sitter i en jätteliten bur och jag tyckte synd om den. Jag tog kort lite utan att tänka (eftersom jag tog kort på det mesta idag) och då ville pojken som hade fågeln ha betalt. Tydligen försörjde han sig på att turister betalade för kort på papegojan. Det kändes väldigt fel att bidra till det men å andra sidan antar jag att pojken verkligen behövde pengarna.

Den stora juvelbutiken

Den jättegoda lunchen!

Taget från Nitins bil. Naturen var fantastisk, men det var svårt att få med bergen på bild.

Kvinnorna visar upp det de lärt sig, väldigt intressant och roligt att se.

En statu av en hinduisk gud (Shiva?) som tydligen tycker mycket om att röka marijuana :p

Utsikten från resorten


Dhal bhat med chicken curry, vegetarisk curry, spenat och nepalesisk pickles, jättegott! (Dhal är en linssås och bhat betyder ris. Dhal bhat är nationalrätten i nepal och många äter den två gånger per dag, oftast tillsammans med någon currygryta)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar