söndag 24 februari 2013

Turistande

Jag tänkte börja med att varna om att det här nog blir ett långt inlägg med mycket bilder. Vi har varit med om så mycket roliga saker de senaste tre dagarna. Vår handledare Subhash hade planerat in massor med utflykter för oss.

Torsdag
Vi följde med Subhash till Swayambhunath vilket är ett vackert buddhisttempel som ligger på en kulle högt upp. Därifrån kan man se hela Kathmandu Valley och många örnar som cirklar över dalen. Swayambhunath kallas även för apornas tempel eftersom det springer små rhesusapor överallt. Det var en mäktig upplevelse att besöka templet. Buddhistisk musik porlade över tempelområdet, apor och hundar lekte överallt och utsikten var fantastisk. (Se bilder). Det sägs att Swayambhunath inte är byggt av mänskliga händer utan att det är gudar som skapat tempelområdet.

På kvällen släppte han av oss i turistområdet Thamel och vi hittade Kathmandus bästa (enligt guideboken i alla fall) italienska restaurang, La Dolce Vita. Efter två veckor på nepalesisk mat var det helt underbart med kallt vitt vin, vitlöksbröd, fettucine al salmone och italiensk glass. Dit ska vi definitivt åka igen.I det här trädet (i Kathmandu) hängdes tydligen två politiska motståndare för mindre än 100 år sedan, (jag kommer inte riktigt ihåg vilka eller när...)

En önskebrun vid Swayambhunath, om man träffade en liten behållare med ett mynt så skulle ens önskan gå i uppfyllelse. Jag missade fyra gånger i rad.Utsikt från tempelområdet

Buddhas allseende ögonEtt till tempel på området

Trappan upp ska bestå av 365 trappsteg. Den här gången tog vi bilen upp, men vi planerar att komma tillbaka och prova trappan ;)

Unga munkar vid Swayambunath


Mat på La Dolce Vita :)
Efterrätten :)


Fredag
På kvällen var vi hembjudna till Subhashs familj, men först följde vi med honom och hans son till Patan (en angränsande stad till Kathmandu).

I Kathmandu Valley ligger de tre angränsande städerna Patan, Baktaphur och Kathmandu. För länge sedan delade konungen över Kathmandu Valley upp sitt kungarike och var och en av hans tre söner fick en stad var. I var och en av de tre städerna finns ett Durbar Square (= palatsområde) fyllt med massor av palats, de ena finare än de andra eftersom kungasönerna ville överträffa varandra. Det är sagt att konstnärerna som gjorde skulpturer till ett av områdena fick händerna avhuggna efteråt så att han inte skulle kunna göra likadana skulpturer hos bröderna.

Patans Durbar Square var fint och vi var inne i ett museum som berättade om hinduismen och buddhismen. Museumet var riktigt bra och jag tyckte om att lära mig mer om de två religionerna. 

Senare på kvällen diskuterade vi religion med Subhash som är hindu men som inte tycker om allt i hinduismen och är nyfiken på buddhismen och kristendomen. Subhash tyckte bland annat inte om hur kvinnorna skildras i hinduismen, jag tyckte om att höra honom ifrågasätta den gamla kvinnosyn som lyfts fram inom hinduismen (och inom de allra flesta andra religioner också för den delen...), Enligt gammal hinduisk tradition är två makar i ett äktenskap två halvor av samma kropp, kvinnor är den vänstra och männen är den högra. Ifall mannen dör ska kvinnan enligt tradition också dö eftersom hennes ena halva dött. Än idag förekommer det att änkor bränner sig själv till döds tillsammans med sin makes aska, även fast det numera är olagligt. Jag kan tycka att det är något fint och romantiskt över tanken som två makar som en kropp, men resonemanget faller lite eftersom män när deras fru dött helt enkelt förväntas ta en ny halva, även när traditionerna var starkare var det aldrig någon som ifrågasatte att männen inte skulle kunna hitta "en ny halva". På det sättet och många andra har män ett helt annat värde inom hinduismen och kulturen.

Vi åt hemma hos Subhashs familj på kvällen och maten var himmelsk! Innan vi kom till dem oroade vi oss för att maten skulle vara svår att äta (traditionell nepalensk mat är inte vår favorit) så innan vi åkte till Patan med Subhash åt vi en jättestor lunch på Kentucky Fried Chicken. Det hade vi inte behövt göra. Subhashs fru hade gjort underbar mat med förrätter, huvudrätter och efterrätter. Vi åt massor och hade intressanta samtal med Subhashs jättegulliga familj.

Inne i Patans palatsområde

Subhashs söta son


Symboler för sol och måne, samma symboler som syns på Nepals flagga.

Överallt ser man solkors/swastikor, tydligen står de för tur här.


Lördag
Igår åkte vi till Baktaphur och tittade på Durbar Square där. Det var faktiskt mycket finare än det i Patan. Vi var nio personer: vi, Subhashs familj och en vän till honom. Det var roligt att gå runt allihopa och titta på alla vackra byggnader. En guide förklarade historierna bakom dem.

Under vandringen köpte vi en slags indisk glass (mycket god) och efteråt smakade vi en speciell yoghurt ("king's yoghurt") gjord på buffelmjölk som var väldigt fräsch och krämig (bra kombo ;p).

Senare åkte vi till världens högsta staty av guden Shiva. Statyn stod uppe på ett berg så utsikten var väldigt vacker därifrån. På samma område låg ett kombinerat hotell och spa. Vi tänker att det skulle vara kul att åka dit någon gång och gå på spa och skämma bort oss lite.

Efteråt åkte vi till en restaurang som serverade mat typisk för newarbefolkningen. Newar är en av de vanligaste folkgrupperna i Nepal. Maten bestod av många smårätter som var väldigt starka allihopa. Till det drack vi ajla, newariskt brännvin, så efter ett tag brände det överallt. Vi drack varsin cola till också, men det räckte inte riktigt för att släcka allt det starka så vi satt och snörvlade ett tag ;p.En Newarikvinna

Ett tempel på durbar square. Varje staty är tio gånger starkare än statyn den har under sig, i efterhand tycker att jag står rätt bra på bilden...

Här brukade en kumari bo (dvs en levande flickgudinna). Hon bodde bakom fönstret och eftersom det alltid var mörkt inne hos henne kunde hon alltid se befolkningen utanför med de inte kunde se in till henne. I Kathmandu finns det fortfarande en levande kumari. Det är en ung flicka som välj ut enligt många parametrar och slutar vara kumari när hon "förlorar blod" för första gången.


På torget i Baktphurs Durbar Square tillverkar de massor med krukor

Maggi provar på att dreja :)Ta da!

Utsikt från berget där Shivastatyn stod
Mr Shiva i egen mycket hög person

Rolig reklam till hälsocentret som fanns vid Shiva-berget


Vi provar newarimat


Söndag
Idag har jag äntligen lyckats få in alla bilder i bloggen. Det har tagit mig lite mindre än fyra timmar tack vare dålig internetanslutning, slö (ibland) dator och alldeles för kort tålamod och för mycket klickande från min sida. Mitt wordprogram fungerar inte heller så numera blir jag på lite dåligt humör bara jag tänker på att använda datorn. Jag önskar verkligen att jag vore tekniskt begåvad, det vore användbart ibland.

Ha en fin kväll alla därhemma!

Vårblommor i Nepal! :)


1 kommentar:

  1. Sen tog det ytterligare en halvtimme att lyckas publicera det här inlägget... Jag ska ta en paus från tekniken nu.

    SvaraRadera