onsdag 13 februari 2013

Städning i kollektivet

Idag har varit en bra dag :). Vi träffade Mr Subhash kl nio i morse för att diskutera projektet och göra upp en tidsplan. (Häromdagen fick vi reda på att han inte var "Dr" utan psykolog och att vi inlett alla våra ca 20 mejl till honom med fel titel). Sedan fick vi följa med på ronden på den psykiatriska avdelningen.

Jag trivs inte riktigt med att följa med på rond. Idag var vi en psykiatriker, en psykolog, en till psykiatriker (kanske), fem-sex läkarstudenter och fyra västerlänningar som stod och tittade på en sängliggade patient i taget och diskuterade deras fall. Läkarstudenterna presenterade varje falls sjukhistoria och läkarna diskuterade vidare behandling. En läkarstudent beskrev sitt fall som "saknar sjukdomsinsikt, är irritabel etc etc" och det kändes väldigt fel att det diskuterades framför patienten.

Efter ronden fick vi lite tid över och gick hem för att göra några ändringar i enkäten. Ändringarna gjorde vi på vår lägenhetsvärds takterass och njöt av solen :).

Sedan fick vi vara med på en föreläsning som hölls av en "resident", motsvarande AT eller ST-läkare (tänker jag). Som resident är man placerad några veckor på olika avdelningar och residents på psykiatriavdelningen brukar få en diagnos i veckan som de ska presentera för läkarna och studenter. Den här redovisningen handlade om ADHD och var faktiskt väldigt intressant. Den inkluderade etiologi, patofysiologi, genetisk bakgrund, behandling med mera och det kändes som att djupet var likt det vi har i Sverige. Efteråt blev han däremot grillad av läkarna på ett ganska osvenskt sätt.

Efter föreläsningen kom det in en man och bjöd på take away-mat. Maten var en äcklig hamburgare med ljumma kycklingben till. Vi oroade oss för att bli magsjuka ett tag, men än så länge har det gått bra ;).

Vi hann med en tupplur hemma i lägenheten innan vi träffade Subhash igen. Det var meningen att vi skulle följa med honom till ett tryckeri i stan och trycka enkäter, men tydligen var det protester inne i stan (gaspriset hade höjts kraftigt) så det sköt vi upp till imorn. Istället fick vi tid att utforska alla små butiker längst vår gata och sen gick vi förbi internetcafét och letade lite artiklar till bakgrunden.

På kvällen hade vi storstädning och lyssnade på fransk musik medan vi skurade. Lägenheten var fruktansvärt smutsig (antagligen inte städad på flera år). Vi delade upp oss i två städlag och körde sten sax påse om vem som fick städa toaletten respektive köket. Jag fick köket (score) och det var jätteroligt att städa eftersom det var så smutsigt innan. Allt fick helt andra färger. Nu luktar allt citron och lägenheten är mycket mycket mysigare.

Senare hann jag med lite Skype (jättehärligt :), och nu börjar det bli dags för att sova. Jag sitter vi köksbordet och skriver och min "nepalfamilj" sitter brevid och diskuterar sevärdigheter i Kathmandu i sina pyjamasar. Livet är riktigt bra för tillfället.

Glassigt på solterassen :)

Och så lite jobb ;)


Elledningarna i Kathmandu...

Vår gata

Man blir inte så sugen på att köpa köttet här...

Hallen i vår nystädade lägenhet

Matplatsen

Köket. Maten på golvet är kylvaror, golvet är så kallt att det funkar som kylskåp.


Nikos rum

Hos Emma :)

Mitt och Maggis rum

1 kommentar: