torsdag 28 februari 2013

Party like a Nepalese

Igår hade jag en av mitt livs roligaste kvällar. Vi var bjudna till våra hyresvärdar på middag och förväntade oss en något stel middag med nepalesisk och kanske inte jättegod mat. Vi funderade till och med ut några samtalsämnen innan, utifall att det skulle bli pinsamma tystnader.

När vi kom dit hade delar av deras släkt också kommit dit på middag så vardagsrummet var fullt av glada nepaleser. Alla satt huller om buller i vardagsrummet och åt, pratade och skrattade.

Maten kom in i omgångar under kvällen, i den här ordningen:
- nepalesiska snacks
- Chicken chilly (dvs en slags chiligryta med kyckling)
- En kall kycklingssallad
- Någon kryddstark kycklingssak
- Potatis, bön- och chilisallad
- Räkchips
- Linsbröd
- Hemlagade Momos (dvs fyllda ångkokta degknyten med god sås till, bara momos var en hel måltid i sig)
- Kycklingsoppa
- Hamburgerbröd (??)
- Ris och kycklinggryta (själva middagen, den kom runt kl ett någon gång)
- Fruktsallad med yoghurt

Samtidigt drack vi rött och vitt vin från Nepal (några slags fruktviner) och utspädd whiskey. Vinglasen hann aldrig bli mer än halvfylla innan de fylldes på. Och försvann vinet lite för sakta sa de "Why you so slow?" och fyllde på så mycket det gick.

En halvtimme efter att kvällen börjat var vi redan på jättegott humör och hyresvärden satte på sin absoluta favoritlåt (Celine Dion, "I'm alive") och började dansa. Snart dansade allihopa (från treåringen till pensionärerna) och skrek ut "I'm alive". Efter det kom det fler och fler diskolåtar och de försökte lära oss dansa bollywooddans. Sen turades nepaleserna och svenskarna om att sjunga nepalesiska respektive svenska sånger med tillhörande dans (de älskade små grodorna!). Det blev svårare och svårare att komma på svenska sånger och vår desperata final blev Iprensången ("Jag är ipren den intelligenta värktabletten...").

Resten av kvällen fortsatte med dans, mat, vin, prat och skratt. Hyresvärden strålade och sa att "you're like my family now, my house is your house".

Kvällens finaste stund var när hyresvärden höll tal till sin fru om att hon var hans allt. Kvällens roligaste går nog inte att bestämma. Jag tror att vi skrattade konstant. Hyresvärden sa att "you have to enjoy the present" och jag tror aldrig att vi har firat nuet med så mycket skratt och kärlek som igår.

Klockan två någongång gick vi till sist nertill vår lägenhet och idag unnade vi oss en sovmorgon till halv tolv och åt en god brunch efter det. Just nu ligger vi och läser lite och skrattar åt bilderna från igår.

Vi hörs snart igen, mycket kärlek!

Vi fick varsin tikka (röd prick i pannan)

Hyresvärden :)



Hyresvärdens fru, när han håller tal för henne



Hyresvärden är pensionerad officer och efter ett tag tog han fram sina militärkläder och svärd.

Åtminstone hälften av alla närvarande



Niko fick en nepalesisk hatt i present!



1 kommentar: